Nieuw Zonnedak in Wilnis

De Ronde Venen – Dakeigenaar Gerrit Tijsseling en de leden van zonnecoöperatie Zon op De Ronde Venen, vierden vrijdag 5 juli feestelijk de start van de productie het project. De leden van de zonnecoöperatie brachten het geld bij elkaar om de zonne-installatie te financieren.

Al in 2017 waren de eerste gesprekken tussen het bestuur van de coöperatie en de dakeigenaar. Helemaal zonder slag of stoot ging het vervolgens niet. Netbeheerder Stedin moest eerst een aantal hobbels nemen, waaronder het verkrijgen van vergunningen van de beheerders om een kabel langs de Burgemeester Padmosweg te leggen. Het dak van de loods was volgens constructeur Herocon niet sterk genoeg om de 216 panelen te dragen. Waarna de benodigde versterkingen zijn aangebracht. De provincie Utrecht subsidieerde die versterking. De coöperatie, geholpen door de gemeente, schakelde al deze partijen in om het project te realiseren.

Anderhalf jaar na installatie van de panelen kon dan eind mei eindelijk de door de panelen opgewekte stroom het net op. Daarop heften de participanten en het bestuur van de coöperatie op 5 juli enthousiast het glas. Leden van de coöperatie dragen zo actief bij aan de transitie van de gemeente naar groene energie.

Zon op De Ronde Venen gaat door met de aanleg van zonnedaken (minimaal 200 zonnepanelen). Langs het Amsterdam-Rijnkanaal is het vijfde project in voorbereiding. De coöperatie zoekt nieuwe daken om daar panelen op te kunnen leggen. .

Wilt u meer weten over de coöperatie of heeft u een suggestie voor een groot dak bezoek dan hun website www.zonopderondevenen.nl.

Foto: aangeleverd