Feestelijke ochtend voor diamanten bruidsparen

Uithoorn – Tien diamanten bruidsparen werden onlangs door burgemeester Pieter Heiliegers uitgenodigd voor een feestelijke ochtend om hun jubileum samen met hem; d te vieren. De paren stapten in de maanden januari tot en met juni 1964 in het huwelijksbootje.

Het is de eerste keer dat de burgemeester diamanten paren gezamenlijk uitnodigde in plaats van ieder paar afzonderlijk thuis te bezoeken. Gouden paren (50 jaar) worden al langer uitgenodigd voor een gezamenlijke ochtend. En dat bevalt erg goed. Vaak kennen de echtparen elkaar al uit enige tijd in gemeente Uithoorn wonen; dat maakt het extra leuk. Daarom kijkt de gemeente of dit ook aanslaat bij de paren die 60 jaar getrouwd zijn. Bovendien bereiken steeds meer mensen het 60-jarig huwelijk. Heiliegers: “Hoe leuk ik het ook vind, het wordt haast onmogelijk om ieder persoonlijk te bezoeken. Overigens ga ik nog wel op huisbezoek bij echtparen die 65, 70 of 75 jaar getrouwd zijn. En bij inwoners van 100 jaar en ouder  die aangeven dit op prijs te stellen.”

De burgemeester feliciteerde de bruidsparen en maakte met ieder een praatje bij een kop koffie met wat lekkers. Sommige paren kende hij van eerdere ontmoetingen. In zijn welkomstwoord memoreerde hij verschillende gebeurtenissen uit hun huwelijksjaar 1964. Zoals het Olympisch goud van de Nederlandse judoka Anton Geesink, de eerste niet-Japanse judoka die de wint op een Olympische Spelen. En de opkomst van de Beatles, die in de jaren ’60 furore maakte. De eerste gezamenlijke bijeenkomst was daarmee een succes.

De burgervader met 10 diamanten paren uit “zijn” gemeente.
Foto: Patrick Hesse / Vision Quest