Dit weekend landelijke tuinvlindertelling

Regio – Op vrijdag 2 augustus begint de jaarlijkse landelijke tuinvlindertelling.  Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen. De tuinvlindertelling is tot en met 4 augustus. Een kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gezien. Welke vlinder wordt dat dit jaar?

Waarom vlinders tellen?

De Vlinderstichting organiseert iedere zomer een tuinvlindertelling. Dankzij deze jaarlijkse telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp. Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. 

Vlinders herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via Tuintelling.nl.  Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart.

Vlindertuin

Ook in deze zomervakantie zijn er nog best veel mensen thuis. Een ideaal moment om de tuin in te richten voor vlinders en te genieten van de kleurrijke bezoekers! Kies voor inheemse planten die lang bloeien en veel nectar geven. Daar profiteren niet alleen vlinders van, maar help je ook de bijen en zweefvliegen een handje.

Vlinderen met kinderen

Wat is er leuker dan samen vlinders tellen? Ga met je (klein)kinderen de tuin in aan de hand van dit leuke vlinder-doe-boek speciaal voor de jongste vlindertellers. Vol leuke weetjes, puzzels en tips om vlinders te tellen. Download het doe-boek gratis op www.vlinderstichting.nl/vlinderdoeboek. In 2023 was het klein koolwitje de meest getelde vlinder, op de voet gevolgd door de atalanta, citroenvlinder, dagpauwoog en groot koolwitje.

Foto: Atalanta vlinder. Foto: Kars Veling