verduurzamen

Verduurzamen van je huis begint bij het verkrijgen van inzicht

PARTNERBIJDRAGE

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer mensen zetten de stap naar een duurzamere samenleving door hun eigen huis beter te isoleren. Daarmee besparen ze op stookkosten en zorgen ze voor een daling van de CO2-uitsloot. Het nemen van isolatiemaatregelen kost veel geld en het is belangrijk om vooraf goed inzichtelijk te krijgen wat het rendement van deze investeringen zal zijn. Tegenwoordig kan dit zelfs al zonder dat iemand bij je thuis langs hoeft te komen.

Dilemma’s

Niemand wil graag onnodig veel stookkosten maken, dus wanneer er opties zijn om de maandlasten te verlagen, zijn veel mensen daar wel voor te porren. Maar dan komen er al snel allerlei dilemma’s om de hoek kijken. Moet ik een hybride warmtepomp kopen of is mijn huis geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp? Hoeveel warmte verlies ik als mijn woning dubbelglas heeft, maar geen HR++-glas? Heeft het nog zin om zonnepanelen aan te schaffen, nu het elektriciteitsnetwerk op veel plaatsen de maximumcapaciteit heeft bereikt?

3D-model

Het verduurzamen van een woning is op zich geen ingewikkelde klus. Het is echter wel de kunst om precies die maatregelen te nemen die daadwerkelijk het verschil maken. Het bedrijf HomeQgo is van huis uit een softwarebedrijf en ontwikkelde een huisscan, die ervoor zorgt dat iedereen op eenvoudige wijze inzicht kan krijgen in de mogelijkheden tot verduurzaming van de eigen woning. Deze dochteronderneming van Rabobank creëert op basis van een aantal vragen een 3D-model van je eigen huis. Vervolgens krijg je een overzicht van de prijzen, besparingen en subsidies. Vervolgens kun je ervoor kiezen om direct een opdracht te plaatsen, die via een deelnemende installateur wordt afgehandeld. Meestal komt dan uiteindelijk nog wel iemand van het installatiebedrijf bij je langs om de laatste details door te spreken, zodat je echt maatwerk krijgt.

Energielabel

Dat er in ons land nog behoorlijk wat winst te behalen valt, blijkt uit de cijfers omtrent het energielabel. Gemiddeld heeft een huis in Nederland anno 2024 energielabel C, terwijl A++++ het hoogst haalbare is. Vooral in de sociale huursector zijn veel woningen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw met onvoldoende isolatie. Ook veel koopwoningen uit de periode vóór de Tweede Wereldoorlog hebben vaak nog een laag energielabel. Niet voor niets heeft de overheid het hebben van een geldig energielabel verplicht gesteld voor woningbezitters die hun pand willen gaan verkopen.