Nacht van de Vleermuis in Bennebroekbos

Bennebroek – Beleef de Nacht van de Vleermuis in het Bennebroekbos tijdens een speciale avondwandeling op vrijdag 23 augustus. Vleermuizen eng? Welnee, het zijn leuke dieren die bijzonder zijn omdat ze alleen bij schemer en in het donker actief zijn. Vleermuizen ontwaken als de zon ondergaat en benutten de lanen en waterpartijen in het bos om te jagen. 

Al vliegend zoeken ze met hun radarsysteem naar muggen en andere vliegende insecten. De geluiden die ze maken zijn onhoorbaar voor het menselijk oor, maar daar is de batdetector voor uitgevonden. Een speciaal apparaat waarmee de signalen van de langs vliegende vleermuizen hoorbaar worden voor mensen. Omdat elke soort zijn eigen geluid maakt kan ook gehoord worden welke er over vliegt. 

De gids van Landschap Noord-Holland herkent die geluiden en neemt een aantal van deze detectoren mee, zodat de vliegende jagers door de deelnemers zelf gespot kunnen worden. Kinderen zijn van harte welkom bij deze ‘Nacht van de Vleermuis’. Trek wel stevige schoenen aan.

De avondwandeling op vrijdag 23 augustus is van 20.30 tot 22.00 uur.

Vertrekpunt: Hoek Glipperweg met Swartsenburgerlaan in Heemstede; op de grens met Bennebroek. Nadere informatie en aanmelden via www. gaatumee.nl

Foto: Grijze grootoorvleermuis. Foto: Paul van Hoof