VCA-VOL

VCA-VOL examen? Zo slaag je in 1 keer!

PARTNERBIJDRAGE

Een VCA diploma stelt je in staat om veilig te werken volgens de geldende regels en risico’s op de werkvloer te minimaliseren. Dit is belangrijk voor zowel jezelf als je collega’s, vooral bij risicovolle werkzaamheden in industriële omgevingen. Ben je van plan om je VCA VOL examen in één keer te halen? Lees dan snel verder, want hieronder verklappen we alvast wat je te wachten staat!

Wat houdt VCA VOL in?

VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is een certificering die specifiek is ontworpen voor leidinggevenden in risicovolle werkomgevingen. Met dit diploma leer je niet alleen zelf veilig te werken, maar ook hoe je jouw team effectief kunt aansturen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dit is een stap verder dan het VCA Basis, dat gericht is op werknemers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Naast VCA VOL en VCA Basis bestaat er ook VIL-VCU, dat bedoeld is voor intercedenten en leidinggevenden in uitzendorganisaties.

VCA examen: dit kun je verwachten

Tijdens de VCA VOL examen krijg je 70 meerkeuzevragen. Je hebt 75 minuten de tijd om deze vragen te beantwoorden. Het examen behandelt diverse veiligheidsthema’s, en je slaagt als je minstens 64,5% van de vragen correct hebt beantwoord. Je hoeft gelukkig niet al te lang in spanning te wachten, want na afloop zie je meteen of je geslaagd bent. De officiële uitslag kun je binnen enkele dagen online raadplegen en je VCA-pasje downloaden. Dit pasje en het diploma zijn tien jaar geldig en noodzakelijk om te voldoen aan de Veiligheidschecklist VCA. Het diploma wordt erkend door de SSVV, wat betekent dat je voldoet aan de gestelde veiligheidseisen voor operationeel leidinggevenden in risicovolle werkomgevingen.

Hoe voorbereiden?

Om je optimaal voor te bereiden op het VCA VOL examen, kun je het VCA VOL boek doornemen. Het boek biedt alle leerstof die je nodig hebt om met vlag en wimpel te slagen voor het examen. Je kunt het boek eenvoudig online bestellen en kiezen uit een Nederlandse, Duitse of Engelse versie. Daarnaast bevat het boek ook een code waarmee je kosteloos een proefexamen kunt maken. Dit proefexamen geeft je een goed beeld van hoe het echte VCA examen in elkaar zit. De structuur is vergelijkbaar met die van het officiële examen. Ook krijg je feedback in de vorm van je score, foutenanalyse en studietips. Kandidaten die jou al voor zijn gegaan en deze proefexamens hebben gemaakt, geven niet voor niets aan dat ze meer zelfvertrouwen ervaren tijdens het echte examen.