Scholierenveldloop sportief evenement

Uithoorn – Atletiekvereniging AKU organiseerde woensdag 2 oktober voor de 41e keer de AH Jos van den Berg scholierenveldloop en de belangstelling vanuit de scholen voor dit prachtige evenement was dit jaar weer groot. Meer dan  750 leerlingen, leerkrachten en ouders van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Uithoorn/De Kwakel, het Veenlandencollege uit de Ronde Venen, het Amstelveen en Keizer Karel College hadden zich aangemeld. De weergoden waren ons dit jaar weer goed gezind, het was fris maar droog, dus ideaal loopweer. Dat zorgde er ook voor dat de vrijwilligers van AKU ’s morgens en op de dagen ervoor meestal onder prettige omstandigheden alle voorbereidingen konden treffen die nodig zijn om de parcoursen voor de drie afstanden uit te zetten en voor een mooie aankleding te zorgen. Om  14.30u. stond de eerste groep van 75 kinderen van groep 3 klaar voor de start en onder groot gejuich van alle aanwezigen  gingen de kinderen mede daardoor als een raket van start. De strijd om de eerste plaatsen was natuurlijk groot maar het was prachtig om te zien dat elk kind enthousiast zijn eigen wedstrijd liep en onder de aanmoedigingen langs de kant probeerde zo snel mogelijk over de finish te komen. Elke start was weer een belevenis op zich met een enorme grote groep kinderen onder het startdoek die gespannen wachtten op het startschot. De kinderen van groep 4 spanden de kroon, meer dan 100 kinderen stonden aan de start.

Wisselbeker voor winnende scholen
Naast de individuele wedstrijd die elk kind leverde, was er natuurlijk de strijd om de wisselbeker voor de school. Bij het basisonderwijs doorbrak de Zon uit de Kwakel in 2018 de jarenlange overheersing van de Springschans, maar in 2019 en 2021 was de Springschans weer de sterkste. In 2022 en 2023 nam de Zon weer het stokje over maar het werd steeds duidelijker dat steeds meer leerlingen van de Kwikstaart aan de start stonden, zij zorgden ervoor dat zij vorig jaar op de 2e plaats voor de Springschans eindigden. Ook dit jaar waren deze 3 genoemde scholen met een grote groep leerlingen vertegenwoordigd met tussen de 130 en 140 deelnemers.

Het werd weer een spannende strijd tussen deze 3 scholen en vooral de Zon en de Springschans zaten steeds heel dicht op elkaars hielen. Uiteindelijk lukte het de Zon met een heel klein verschil de Springschans te verslaan en de wisselbeker weer mee terug te nemen naar de Kwakel.

Het Veenlandencollege, de afgelopen vier jaar al winnaar van de wisselbeker, kwam met een groot aantal leerlingen uit Mijdrecht naar Uithoorn en had zich met extra trainingen voorbereid op deze editie van de loop. Het Alkwin College kwam met minder lopers aan de start maar met name in de lagere klassen beschikte de school over veel kwalitatief sterke lopers en dat betaalde zich dit jaar goed uit en dat betekende dat, toch wel onverwacht, het Alkwin College de wisselbeker in Uithoorn hield. Dat belooft volgend jaar weer een mooie strijd aangezien het Veenlandencollege revanche zal willen nemen en ook het Thamencollege dat dit jaar niet veel moest toegeven zal zich volgend jaar mengen strijd om de 1e plaats. Dat belooft dus wat voor volgend jaar.

AKU als organiserende vereniging kan weer, gelet op de vele positieve reacties van alle deelnemers en scholen terugkijken op een zeer geslaagd evenement en wil langs deze weg alle vrijwilligers bedanken voor hun onmisbare inzet en sponsor AH Jos van den Berg voor de ondersteuning van de scholierenveldloop.

Foto is aangeleverd