letsel_op_werk

Wie is aansprakelijk voor letsel veroorzaakt op het werk?

PARTNERBIJDRAGE

Een val van een steiger of een gladde vloer. Er kan u zomaar buiten uw schuld een ongeluk op het werk overkomen. Soms komt dit doordat de zorgplicht van de werkgever geschonden is en soms door een fout van een collega, bijvoorbeeld omdat deze u met de heftruck aanrijdt.

Bedrijfsongevallen zijn er in alle soorten en maten. Zo kan er sprake zijn van een klein ongeluk met geen of slecht ligt letsel. Maar het kan ook gaan om een ernstig bedrijfsongeval met zwaar letsel tot gevolg. U kunt zelfs arbeidsongeschikt raken door een arbeidsongeval. Wie is er dan aansprakelijk en welke letselschade wordt vergoed?

Wie is aansprakelijk voor letsel als gevolg van een bedrijfsongeval?

Wilt u letselschade claimen na een bedrijfsongeval, dan kunt u dit zelf doen. Maar het is niet zo simpel om letselschade te claimen na een bedrijfsongeval. Want wie is er aansprakelijk voor een bedrijfsongeval en hoe stel je iemand aansprakelijk? Gelukkig kunt u voor het verhalen van letselschade in Nederland een letselschade advocaat inschakelen, zoals een letselschade advocaat in Rotterdam bij een ongeluk in de Rotterdamse haven.

Wie er aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een ongeluk op het werk blijkt uit de wet. In artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek vinden wij geen definitie van een bedrijfsongeval, maar wel wat de zorgplicht van de werkgever inhoudt. Op de werkgever rust namelijk een zorgplicht. Dit houdt in dat de werkgever er alles aan moet doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Doet hij dit niet of onvoldoende, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Een letselschade advocaat, zoals een letselschade advocaat in Den Haag, kan dan uw letselschade verhalen.

In artikel 7:658 lid 1 staat wat de zorgplicht van de werkgever inhoudt:

“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”

De zorgplicht die op de werkgever rust houdt in dat de werkgever er bijna alles aan moet doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit houdt onder andere in dat bedrijfsmiddelen veilig gebruik moeten kunnen worden en dat er voldoende duidelijke en schriftelijke veiligheidsvoorschriften gegeven zijn.

Staat vast dat de werkgever haar zorgplicht heeft geschonden, dan is zij aansprakelijk voor de letselschade welke haar medewerker lijdt en nog zal lijden. Dit staat in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek:

“De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.3.Van de leden 1 en 2 en van hetgeen titel 3 van Boek 6, bepaalt over de aansprakelijkheid van de werkgever kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.”

Is u dus een bedrijfsongeval overkomen, dan is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. De zorgplicht is snel geschonden en opzet of bewuste roekeloosheid doet zich bijna nooit voor.