Aalsmeer – “Ik ben vooralsnog tegen het hele plan”, de laatste inspreekster tijdens de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis over de mogelijke komst van een arbeidsmigrantenhotel aan de Middenweg in Green Park Aalsmeer en ze kreeg hiervoor een ‘dik’ applaus. Speciaal voor een groep direct omwonenden werd deze avond woensdag 10 februari gehouden. Maar natuurlijk was deze ontwikkeling veel meer inwoners ter ore gekomen. Ook zij kwamen op het ‘verhaal’ af. Het resultaat, een volle raadskelder met zo’n tachtig mannen en vrouwen, waarvan al snel duidelijk werd dat zij niet zitten te wachten op dit hotel voor buitenlandse werknemers. Het hotel zou plaats kunnen gaan bieden aan maximaal 250 personen, die werken bij (bloemen)bedrijven in Aalsmeer en omgeving. Het gaat niet om permanente bewoning, maar kortstondig verblijf wegens seizoensarbeid van vier tot zes maanden. De vraagtekens waren en zijn nog groot. Onbegrip ook. Waarom alleen EU-werknemers? “Mijn dochter wil daar ook wel een half jaartje wonen.”
Geen vluchtelingen
De grootste angst is dat er alsnog vluchtelingen naar Aalsmeer komen en huisvesting krijgen in dit voor arbeidsmigranten bedoelde hotel. Tot twee of wel drie keer werd benadrukt dat dit niet het geval is. “Een asielzoekers centrum hier is definitief van de baan. Dit is een belangrijke melding”, aldus Dirk van der Harst, sinds een jaar directeur van Green Park Aalsmeer. Dat er verband wordt gelegd, is wel begrijpelijk. Deze zelfde locatie was aangeboden aan het COA om hier maximaal 400 vluchtelingen op te vangen en het plan was om na vijf jaar de accommodatie in te richten voor arbeidsmigranten. De gemeente heeft lang onderhandelingen gevoerd met het COA, maar op 4 januari heeft de COA definitief afgezegd. Reden: In strijd met aanbestedingsregel, zo vertelde directeur van der Harst. De gemeente heeft het COA nu laten weten dat de locatie niet meer beschikbaar is. Uiteraard is het COA vrij om andere locaties te zoeken, maar dat zal niet meevallen in Aalsmeer dat zwaar gebukt gaat onder de LIB-zone van Schiphol. De plek van het migrantenhotel valt ook onder dit luchtvaart indelingsbesluit en daarom is ‘vaste’ huisvesting niet toegestaan. Initiatiefnemer is Martin Velthuizen, die vertelde ook in Uithoorn, aan de Noorddammerweg, een migrantencentrum te hebben geopend en hier wordt weinig overlast van ondervonden. De logies in Aalsmeer zou gaan bestaan uit units van 18 tot 20 vierkante meter met keuken, douche, toilet en slaap-woonruimte. Toewijzing gaat plaatsvinden in samenwerking met uitzendbureaus.
Reageren
De procedure werd uitgelegd door Carl Riecherman van de gemeente. Vanwege de crisis en het feit dat de sierteeltsector niet meer zo ‘booming’ is, dient de Structuurvisie voor Green Park aangepast te worden. Naar verwachting is deze eind deze maand klaar en na goedkeuring van het college komt deze ter inzage te liggen en kunnen reacties gegeven worden. De ingediende zienswijzen worden meegenomen in het plan dat tot slot aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De planning is eind juni de structuurvisie vaststellen. Definitief is een en ander dus nog niet. Inwoners kunnen nog reageren, krijgen hiervoor ook de gelegenheid, en het laatste woord is aan de politieke partijen.
Geen tijdelijk werk
In Aalsmeer werken zo’n 2.000 tot 3.000 arbeidsmigranten, veelal Polen. Van dit aantal wonen er ongeveer 1.500 wonen in Aalsmeer, veelal in particuliere huizen en appartementen. Menigeen heeft wel eens overlast van deze migranten gehad en dit werd ook aangegeven. Er werd gepleit voor streng beheer, binnen én buiten de ‘poort’. Burgemeester beloofde in deze dat de overheid haar verantwoordelijk zal nemen en zich in zal spannen om de veiligheid te waarborgen. Op de vraag van een aanwezige wat als het COA over twee maanden langs komt en alsnog aangeeft in Green Park vluchtelingen te willen huisvesten, antwoordde de eerste burger: “U heeft het de directeur van Greenpark horen zeggen. Is niet meer aan de orde”. Maar de twijfel bleef en is gebleven: “Zie, toch een asielzoekers centrum in Aalsmeer”, aldus bezoeker na afloop buiten het gemeentehuis. “We hebben hier helemaal geen tijdelijk werk…”