Aalsmeer – Als de Nederlandse exportomzet in bloemen en planten in december uitkomt op het gemiddelde van 400 miljoen over de afgelopen vijf jaar, komt de totale exportwaarde uit op nagenoeg 5,4 miljard. Dit record werd ook in 2012 gevestigd met een stijging van ook bijna 3%. Toen deden de bloemen het met een plus van ruim 3% (tot iets meer dan 3,3 miljard) iets beter dan de plantenwaarde, die bijna 2% klom (tot nipt 2 miljard). Vorig jaar zakte de exportwaarde van bloemen en planten met ruim 2%. Dit jaar klimt de pot- en tuinplantenwaarde met 5% tot 2,1 miljard en die van de snijbloemen met 2% tot 3,3 miljard, zo raamt de VGB op basis van de door Floridata verzamelde gegevens.
Voorzichtig optimisme
Bestuurders van groothandelsbedrijven in bloemen en planten zijn voorzichtig optimistisch over 2015. “We zijn niet pessimistisch, maar heel voorzichtig. En we hebben ook vertrouwen in de afzetmogelijkheden voor bloemen en planten”, aldus Marco van Zijverden van de Dutch Flower Group. Frank Koenen, algemeen directeur van FleuraMetz, is gematigd positief. Net als Van Zijverden wijst directeur Bob Moria van Waterdrinker op de krimp van de bloemen- en plantenexport naar Rusland. Na de stabilisatie van de export naar deze voormalige groeimarkt in 2013 is er tot en met november dit jaar een daling van 10% tot 214 miljoen. “En de vooruitzichten voor deze markt zijn niet gunstig”, aldus Van Zijverden.
Stabiele markt
Met Rusland is België (-0,5% tot 206 miljoen) het enige land in de top 10 afzetbestemmingen waar tot en met november een daling van de exportwaarde moest worden genoteerd. Het Verenigd Koninkrijk en Italië bleven achter bij de gemiddelde stijging van 2,6% voor de gehele branche. In de zes andere landen was de toename bovengemiddeld. Zo steeg de exportwaarde naar Duitsland met ruim 4% tot 1,5 miljard. “Een hele stabiele markt”, omschrijft Koenen de grootste afnemer van bloemen en planten vanuit Nederland. Ook in Amerika, de twaalfde afnemer van bloemen vanuit Nederland, voorziet hij verdere groei. “Zo’n 15% van de bloemen die we daar verkopen, komt uit Nederland”, illustreert hij de internationalisering van de bloemen- en plantenhandel. Opvallend is verder de sterk bovengemiddelde toename in Frankrijk, Zwitserland en Polen.