Aalsmeer – In de ochtend was al gebeld naar de bode in het gemeentehuis. Het is donderdag, vanavond raadsvergadering, geef je de verwarming alvast een slinger? Figuurlijk natuurlijk, maar het verwarmingssysteem in het gemeentehuis is wel oud. Zo oud dat het ‘beestje’ tijd nodig heeft om de boel op te stoken. En, ondanks de voorzorgsmaatregelen, kon niet gezegd worden dat het behaaglijk was in de raadzaal. Het was eigenlijk best koud. Het gebouw zelf werkt natuurlijk ook niet echt mee. Een prachtig monument, maar niet geïsoleerd en van dubbele ramen had men in het jaar van de bouw nog nooit gehoord. Tochtig dus en nauwelijks warm te krijgen. Doorgewinterde raadsleden weten dit wel. Zij gaan extra dik gekleed naar de vergadering. Broek met maillot er onder en extra dikke trui of onder het nette pak met blouse een thermo-shirt. Een bijstelling op de uitnodiging om de vergadering bij te komen wonen, lijkt op z’n plaats: Publiek is welkom, trek wel iets warms aan! Het overwegen waard is misschien ook wel de traditie van het Zuiden van het land. Op terrassen delen ze daar ‘s avonds warme dekens uit. Kom maar op! Geeft gelijk een gezellige en huiselijke sfeer.
Herstelproces afgerond
De sfeer in de raad is overigens weer redelijk tot goed. In ieder geval zo goed, dat het herstelproces is afgerond. Niet voor de fracties en het college, maar voor Geeske Wilderman, de politicus die in de arm was genomen om de kibbelende fracties weer in het gareel te krijgen. Zij nam afscheid en kreeg een groot boeket bloemen als dank. Uiteraard sloot zij af met het advies, of beter de opdracht, aan de raadsleden en het college om respectvol naar elkaar te blijven. “Hou de frustraties en irritaties zo klein mogelijk.” Het is nu aan de partijen om het herstelproces voort te zetten ofwel de ingezette weg te blijven volgen. Aanstaande maandag 26 januari staat hierover weer een vergadering gepland. Voor ieder raadslid had voorzitter Jobke Vonk ook een cadeautje. Een hyacint en zij sprak daarbij de woorden: “Zorg er goed voor, zodat deze tot bloei kan komen.”
Een compliment
De vergadering is overigens orderlijk en goed verlopen. Inwoners hoeven zich niet (meer) te schamen voor hun politieke leiders. Liefst elf agendapunten zijn behandeld en er is niet op de man/vrouw gespeeld. Wel is de vergadering weer fors uitgelopen, maar dit was de wens van alle fracties. Om elf uur werd, zoals afgesproken, gevraagd: Stoppen of doorgaan. Unaniem werd voor doorgaan gekozen. Burgemeester en voorzitter Vonk verdient overigens een compliment. Daadkrachtig en alert leidde ze de vergadering. Geen haperingen of versprekingen, geen raadsleden die per ongeluk overgeslagen werden, maar zoals het hoort: Strak en to the point. Vol zelfvertrouwen en krachtig hamerde ze als een onderwerp voldoende behandeld was en de fracties zich konden vinden in het (soms iets aangepaste) voorstel.
“Schuiven met vastgoed”
Het langst is gepraat over de heroriëntatie Maatschappelijk Vastgoed. Er kwam een amendement van PACT en een motie van het CDA. PACT verweet het college in deze geen duidelijke visie te hebben. “Het is schuiven met vastgoed. Er is totaal niet gekeken naar de mate van multifunctionaliteit en waarde van een gebouw. Veel van het gemeentelijk vastgoed is verouderd en voldoet niet aan de huidige duurzaamheid maatstaven.” De fractie gaf verder aan het onbegrijpelijk te vinden dat gekeken gaat worden of de creatieve stichting De Werkschuit gehuisvest kan worden in de voormalige kleedkamers van voetbalvereniging VVA. “Het zijn niet meer dan schuren die op instorten staan.” Dit idee is achterhaald, zo liet wethouder Tom Verlaan weten. Samen met de Werkschuit is de gemeente op zoek naar een geschikte ruimte ter vervanging van het onderkomen in de Baccarastraat. De motie van het CDA kende een positieve insteek. ‘Het buurthuis van de toekomst’ gaat over heroriëntatie die gericht is op het bereiken van een nieuw evenwicht tussen de kosten en opbrengsten van de gemeentelijke gebouwen waarbij slim samenwerken op het gebied van gebruik van de accommodatie door verschillende verenigingen de visie is.
“Mag het 5 minuten langer?”
Iets langer dan gepland, overigens van te voren keurig aangevraagd door de fracties, “mag het vijf minuten langer?”, heeft de aanwijzing van de Cyclamenstraat, de ouderenwoningen in het Seringenpark en het plassenlint bij de watertoren tot gemeentelijke beschermde dorpsgezichten geduurd (fracties allen voor) en precies veertig minuten is gepraat over de Ontwikkelvisie project Hornmeer. Alle fracties krijgen een aantal minuten spreektijd per onderwerp en uiteraard krijgen de wethouders dit ook als zij vragen dienen te beantwoorden. De VVD vond hier dat wethouder Gertjan van der Hoeven wel heel lang het woord kreeg. “Hij is al een kwartier aan het woord. Dit is niet in verhouding met de tijd die de fracties krijgen.” De wethouder reageerde ietwat verbaasd: “Ik moet toch de vragen beantwoorden?” Donderdag wordt in de krant verder ingegaan op de behandelde onderwerpen.
Door Jacqueline Kristelijn
Foto: Geeske Wildeman achter de spreektafel. Voor haar is de ‘klus’ in Aalsmeer geklaard. De politiek moet nu zelf verder werken aan het herstelproces.