Invoering Ledenraad

Vrouwendag tegenvaller voor groothandel bloemen

Aalsmeer – Internationale Vrouwendag, die zondag (8 maart) wordt gevierd in vooral Oost-Europese landen, leidt voor bloemenexporteurs dit jaar niet tot veel extra omzet. Dat meldt de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB. De export naar Rusland en Oekraïne viel goeddeels weg, melden exporteurs. Vooral de vraag naar relatief dure bloemen en planten stagneerde volgens hen. “Vrouwendag valt dit jaar zwaar tegen. Wij zitten in het hogere marktsegment en daar is het een catastrofe. We hebben minstens 50% aan omzet ingeleverd in vergelijking met vorige jaren. Iedereen wil alles goedkoper hebben”, vertelt commercieel directeur Piet van Kampen van exporteur DGI. Anderen bevestigen dat beeld. Dure rozen uit Ecuador denderden in prijs omlaag en werden goeddeels vervangen door goedkopere soorten uit onder meer Afrika. Daarnaast deden veel tulpen het relatief goed, maar werd voor duurdere soorten minder dan gebruikelijk betaald. Door de toenemende vraag naar goedkope bloemen, werden die juist iets duurder. De sterk gedevalueerde roebel, de economische situatie in Rusland en de oorlog in Oekraïne worden als oorzaken aangewezen. Hoewel ook in andere (vooral centraal- en Oost-) Europese landen Vrouwendag wordt gevierd, gaat Rusland daarin voorop. “Dat land zorgt bij die gelegenheid verreweg voor de grootste afzet”, zegt een woordvoerder van Dutch Flower Group (DFG), met tientallen bedrijven het grootste exportconcern.

 

Verankerd in cultuur

Er is uiterst voorzichtig door buitenlandse afnemers en Nederlandse exporteurs ingekocht. Menige handelaar kreeg vorig jaar rond Vrouwendag al met een tegenvaller te maken. Men bleef toen met veel voorraad zitten en moest bloemen weggooien, vertelt een handelaar. “Dat zorgde dit jaar voor een stagnerende markt. Vrouwendag is niet meer te vergelijken met die van enkele jaren geleden”, laat hij weten. Toch is de dag vooral in de Russische cultuur zo verankerd dat men, hoe ernstig de situatie ook is, die niet volledig ongemerkt voorbij wil laten gaan. Anders dan voor bijvoorbeeld Valentijn, worden op Vrouwendag ook planten cadeau gegeven. Maar het was ook in die categorie deze keer anders dan in vorige jaren, meldt verkoopleider John Buskermolen van plantenexporteur Waterdrinker in Aalsmeer. “Er was nu vooral vraag naar goedkopere producten van minder goede kwaliteit”, constateert hij. “We zagen bijvoorbeeld dat al in augustus of september van het vorige jaar geplaatste orders weer werden gecanceld. Daarvoor in de plaats kwamen vaak van dezelfde klanten kleinere orders. Door enkele nieuwe klanten, die wij er de laatste jaren bij kregen, konden we onze omzet toch enigszins vasthouden.” Met het oog op de economische situatie in Rusland en Oekraïne laten sommige exporteurs orders vooraf betalen.

Dat deze week de prijzen, ten opzichte van de vorige, iets aantrokken heeft vooral te maken met de op komst zijnde Engelse Moederdag, volgende week zondag. Daarvoor werden al bestellingen geplaatst. Uiteraard merken ook niet naar Oost-Europa exporterende bedrijven dat. Er is vooral vraag naar roze en blauwe bloemen.

De VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten) is de branchevereniging voor de binnenlandse, importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten.