PARTNERBIJDRAGE
Is het ziekteverzuim binnen uw bedrijf aan de hoge kant en zoekt u manieren om dit verzuim te voorkomen? Het verzuim van uw personeel kan grote gevolgen hebben voor het bedrijfsproces. Met een lagere productiviteit loopt u immers inkomsten mis. Hoe kunt u het ziekteverzuim in uw onderneming terugdringen? Lees vijf tips die u helpen het verzuim te beperken.
1. Transparantie over het ziektebeleid
Allereerst is het van belang dat voor iedere werknemer duidelijk is hoe het ziektebeleid van uw bedrijf in elkaar steekt. Met wie moet uw personeel contact opnemen zodra ze ziek zijn, wie legt uit wat verzuimbegeleiding is en op welke wijze verloopt het proces? Ook moet voor het personeel direct helder zijn over hoe met het ziekteverzuim wordt omgesprongen. Eerlijkheid, consistentie en transparantie zijn hierbij de leidraad. Zo respecteren uw medewerkers het ziektebeleid.
2. Betrokkenheid tonen bij het ziekteverzuim
Medewerkers die meer dan twee dagen ziek zijn en verlof nemen kunt u tastbare ondersteuning aanbieden. Informeer onder meer of de organisatie iets kan betekenen voor de medewerker en verzend namens het volledige team een kaart. Als betrokken werkgever laat u zien dat de medewerker gewaardeerd en gemist wordt. Verstuur echter niet dagelijks berichten, aangezien de medewerker dan dit als druk kan ervaren.
3. Andere verlofmogelijkheden aanbieden
Een groep werknemers heeft moeite om het privé en werkleven in balans te houden, waardoor ze hun toevlucht nemen in het ziekteverzuim. Door andere verlofmogelijkheden aan te bieden, beperkt u het ziekteverzuim. Een voorbeeld hiervan is de oplopende hoeveelheid ziekteverzuim gedurende schoolvakanties, als ouders zowel voor hun kinderen moeten zorgen als hun werkzaamheden dienen uit te voeren. Bied in dat geval de optie om thuis te werken, zodat de medewerker zich niet genoodzaakt voelt om zich ziek te melden.
4. Een positieve werkplek creëren
Als een medewerker moeite heeft om naar het kantoor te gaan, bestaat er een groter risico dat hij of zij zich ziek meldt. Creëer daarom een positieve werkomgeving waarin het personeel zich betrokken en gehoord voelt. Zorg dat de werkdruk hierbij eerlijk en haalbaar is, moedig sociale steun aan en organiseer uitjes waardoor de medewerkers met plezier aan het werk gaan.
5. Duidelijkheid geven over het behouden van een baan
Medewerkers die het idee hebben dat hun baan op de tocht staat, nemen eerder ziekteverlof op dan degenen die over een stabiele baan beschikken. Door medewerkers zekerheid te geven over hun baan, zowel positief als negatief, leidt dit tot minder ziekteverzuim. Er ontstaan op deze manier ook geen conflicten door miscommunicatie.
De beste verzuimbegeleider vindt u bij HR Navigator
Zoekt u de beste verzuimbegeleider om het ziekteverzuim binnen uw bedrijf zoveel mogelijk te minimaliseren? HR Navigator helpt u om de juiste begeleiding bij ziekteverzuim in uw regio te vinden. Bezoek HR Navigator voor meer informatie.