Aalsmeer – De stijging van de exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland met 3% tot 4,7 miljard is voor een groot deel te danken aan de spreiding over veel afzetlanden. Dat blijkt uit de exportstatistieken, die brancheorganisatie VGB bekend maakt. In oktober klom de exportwaarde licht. De snijbloemen doen het dit jaar met een plus van 6% structureel beter dan de planten, waarvan de exportwaarde 3% achterblijft. In oktober steeg de exportwaarde van de snijbloemen met bijna 3% tot 280 miljoen. De cumulatieve stijging staat daarmee nog steeds op afgerond 6%, goed voor een waarde van 2,9 miljard. De pot- en tuinplantenexport leverde in oktober weer in en staat na tien maanden op een achterstand van bijna 3%, in waarde 1,8 miljard. De stijging bij de bloemen en de krimp bij de planten is dit jaar structureel. Vorig jaar klom de exportwaarde bij de planten met 5% sterker dan die van de snijbloemen, waarvan de omzet 2% pluste. De VGB baseert de analyse op de statistieken, die door Floridata bij de aangesloten exporteurs worden verzameld.
Grote verschillen
Naar drie landen in de top-10 afzetbestemmingen daalt de bloemen- en plantenexport. Oostenrijk krimpt 16% tot 109 miljoen, maar nog groter is de krimp op Rusland: -27% tot 146 miljoen. De bloemen- en plantenexport naar de zeven andere landen in de top-10 stijgt, variërend van 1% naar België en Zweden tot een plus van 15% naar 781 miljoen op Engeland. De bandbreedte tussen de grootste stijger (+15%) en daler (-27%) is groter dan een jaar geleden. Toen was Polen de snelste stijger (+15% tot 135 miljoen) en ook Rusland die leverde het meest in (-8% tot 200 miljoen). De exportwaarde naar de eurolanden in de top-10 ligt tot en met oktober op 2,5 miljard, hetzelfde niveau als vorig jaar. De niet-eurolanden in de top-10 laten ondanks de daling naar Rusland een toename zien van bijna 6% tot 1,4 miljard. De gemiddelde toename in de ruim honderd andere landen die bloemen en planten uit Nederland afnemen is bijna 8%. In Spanje en Portugal een herstellende afzetmarkt.
Opvallend was in oktober de fors gestegen plantenexport naar België (+23%) en Denemarken (+44%). België ligt hierdoor op hetzelfde niveau van 108 miljoen als vorig jaar en Denemarken op een lichte toename van 2% tot 40 miljoen, zo blijkt uit nadere analyse van de VGB.
Collectieve promotie
Speciale dagen, zoals Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november, blijven een impuls voor de bloemen- en plantenafzet, zo melden groothandelaren. Richting Zuid-Duitsland zorgt de aanloop naar deze bloemendagen in oktober voor extra handel, naar Zuid-Europa lijkt het effect hiervan te temperen. Met intensievere collectieve promotie zet de VGB in op stimulering van de bloemen- en plantenafzet. De VGB is brancheorganisatie voor de binnenlandse, exporterende en importerende groothandel in bloemen en planten. Haar leden vertegenwoordigen 3,5 miljard van de jaaromzet in die bedrijfstak.