Alcohol

Alcoholverslaafd: waar kan je terecht?

ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK

Het heeft lang geduurd voordat je aan jezelf en je omgeving durfde toe te geven dat het niet meer ging. Nu is het hoge woord er eindelijk uit, maar heb je geen flauw idee hoe je verder moet. Afkicken van alcohol is lastig. In veel gevallen lukt dat niet alleen. Daarom is het belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Helaas is dat lang niet altijd duidelijk en heerst er toch altijd nog een beetje een taboe op verslavingen. Hoog tijd om daar veranderingen in te brengen. Want bij een alcoholverslaving is het juist cruciaal dat er zo snel mogelijk hulp wordt gegeven.

Ben jij alcohol verslaafd of ken je iemand in je omgeving die kampt met een verslaving? Lees dan verder en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn. 

Afkicken in een verslavingskliniek 


Bij een zeer hevige verslaving waar veel alcohol wordt genuttigd, is het vaak lastig om af te kicken. Dit komt mede door de enorme ontwenningsverschijnselen die dan optreden. Wanneer de verslaving dusdanig heftig was, kunnen de ontwenningsverschijnselen zelfs levensgevaarlijk zijn. In dat geval wordt aanbevolen om enkel af te kicken in een medische omgeving.

Afkicken in een verslavingskliniek onder medische toezicht heeft dan de voorkeur. Hierbij is het ook mogelijk om medicatie te krijgen om zo de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Nadat de detox is voltooid, wordt vervolgens het onderliggende probleem onderzocht en aangepakt. Hierdoor ga je pas naar huis als je de juiste technieken hebt aangeleerd om terugval te voorkomen.

Afkicken kan zowel in Nederland als in het buitenland. Opvallend genoeg kiezen steeds meer Nederlanders voor een afkickkliniek in het buitenland. Dit heeft mede te maken met de kortere wachtlijsten, een anonieme omgeving en de mogelijkheid om je echt volledig te focussen op herstel. Wil je afkicken in een verslavingskliniek in zuid afrika of elders in de wereld? Let er dan op dat het om een erkende GGZ-kliniek gaat. Dan weet je zeker dat de kwaliteit in orde is en worden de kosten meestal ook grotendeels vergoedt door de zorgverzekering. 

Neem contact op met de huisarts 

De eerste stap in het herstelproces is toegeven dat er een probleem is. Dat er daadwerkelijk sprake is van een verslaving. Een alcoholverslaving blijft vaak lang onopgemerkt. Drinken wordt immers maatschappelijk geaccepteerd. Niemand kijkt ervan op als iemand op een feestje een glaasje meer drinkt of tijdens het diner een glaasje inschenkt. Het gaat meestal pas opvallen als de verslaving echt ver gevorderd is.

Daarom is het juist zo sterk als iemand zelf toegeeft dat het probleem te ver gevorderd is en ze hulp nodig hebben. Maar waar kan je dan terecht?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat veel mensen niet beseffen is dat je niet altijd een doorverwijzing nodig hebt om geholpen te kunnen worden. Je mag je dus ook zelf inschrijven bij een kliniek naar keuze. Toch kiezen veel mensen er eerst voor om de huisarts op de hoogte te brengen. Een verstandige keuze, want deze kan helpen in de tijd dat je moet wachten op behandeling. Bovendien kan hij zo ook helpen bij de eventuele medische bijwerkingen die zijn ontstaan door de verslaving. Een bezoek aan de huisarts is dan ook meestal een goede eerste stap. Vanuit daar kunnen vervolgstappen worden gezet.