PARTNERBIJDRAGE
Heb jij weleens nagedacht of je na je dood begraven wilt worden of gecremeerd? Nadenken over je dood is niet iets wat je dagelijks doet, zeker niet als je nog vol in het leven staat en je verwacht dat je nog jaren te leven hebt. Bovendien kan nadenken over de eindigheid van het leven ook confronterend zijn. Toch is het goed om hier zo nu en dan wel aandacht aan te besteden en dit onderwerp ook met je naasten te bespreken. Als er toch iets gebeurt, dan zijn je nabestaanden voorbereid en weten ze wat je wensen zijn. Waar vroeger het merendeel van de mensen koos voor een begrafenis is dit nu verschoven naar een crematie. Begraven of cremeren, weet jij het al? Wij geven je alle informatie zodat je een weloverwogen keuze kan maken.
Waarom kiezen voor begraven?
De reden om te kiezen voor een begrafenis is voor veel mensen dat nabestaanden na hun dood een plek hebben om te bezoeken. Het bezoeken van een graf kan heel troostend zijn. Heb je al een familiegraf dan is het fijn om te weten dat de lichamen van familieleden na hun dood weer verenigd zijn in een graf. Het graf richt je zo in dat het een eerbetoon is aan de overledene. Ook kan het kiezen voor een begrafenis een religieuze achtergrond hebben en sommige mensen vinden het verbranden van hun lichaam in een oven een eng idee. Bij het verbranden van een lichaam worden fossiele brandstoffen gebruikt en komt CO2 vrij, dat maakt begraven in veel gevallen tot een meer duurzame optie.
De voordelen van een crematie
Cremeren is over het algemeen goedkoper dan begraven, omdat je geen grafrechten hoeft te betalen als je de urn niet in een graf bijzet en ook heb je niet te maken met de kosten van een grafsteen en het onderhouden van een graf. Wil je je nabestaanden de mogelijkheid bieden om na je dood een plek te hebben om te bezoeken? Kies er dan voor om je urn te laten bijzetten in een urnennis of een urnentuin. Jouw nabestaanden kunnen er ook voor kiezen de urn thuis te bewaren en een speciaal herdenkingsplekje in te richten of een deel van je as te gebruiken voor een assieraad. Net als bij begraven kan ook de keus voor cremeren een religieuze achtergrond hebben. Wil je een milieuvriendelijke keuze maken? In dichtbevolkte gebieden waar de grond schaar is, is cremeren een duurzamere optie dan begraven.
Bespreek je wensen met je dierbaren
Heb je een keuze gemaakt? Bespreek dit met je naasten en leg je keuze ook vast op papier. Ook als je weet wat je wensen zijn met betrekking tot de asbestemming of de plek waar je begraven wilt worden, schrijf je dit op. Je wensen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Lees daarom zo nu en dan je wensen nog eens door en pas deze aan als je je niet meer prettig voelt bij je eerdere keuze.
Jezelf verzekeren voor je uitvaart
Zowel een begrafenis als een crematie brengen behoorlijk wat kosten met zich mee. Dit is ook afhankelijk van je wensen, maar een crematie kost minimaal € 3.000 en een begrafenis € 7.000. Wil je je nabestaanden niet opzadelen met deze kosten dan is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Kies je voor een kapitaalverzekering dan ontvangen je nabestaanden een bedrag waarmee ze jouw uitvaart kunnen organiseren. Bij een naturaverzekering ontvangen ze de goederen en diensten die zij nodig hebben voor jouw uitvaart, zoals een uitvaartkist, de diensten van een uitvaartverzorger en een rouwauto. De kosten van uitvaartverzekeringen lopen nogal uiteen. Vergelijk de verzekeringen daarom op voorwaarden en kosten zodat je de voor jouw best passende verzekering vindt.