PARTNERBIJDRAGE
Sinds 2020 wordt in Nederland anders met beschikbare buitenruimte omgesprongen. Toen mensen een tijdje hun huis niet uit mochten vanwege welbekende omstandigheden, werd de tuin ‘opeens’ goud waard. Alsof deze dat daarvoor nog niet was. Hoe dan ook is het besef ingedaald dat er buiten veel te zien, doen en beleven valt. Meer dan binnen. Bovendien heeft het buitenleven een educatieve functie. Met onderstaande manieren maak je daar meer gebruik van.
1. Klimmen en klauteren in outdoor speeltoestellen
Op veilige speeltoestellen zoals een klimrek of trampoline trainen kinderen hun uithoudingsvermogen, ooghandcoördinatie en ruimtelijk inzicht. Een handige tip: de outdoor speeltoestellen van BERG Toys zijn met passie vervaardigd volgens unieke ontwerpen. Ze zijn uitgebreid getest naar wettelijke normen en bewezen duurzaam – ook als het gaat om houdbaarheid. Ze hebben daarom een bovengemiddeld lange garantieperiode. Zoek op de termen speeltoestel tuin om te zien welke modellen er allemaal verkrijgbaar zijn. Deze organisatie voorziet overigens ook in voetbaldoelen (SportsGoals), steps, skelters en ander buitenspeelgoed.
2. Moestuin: leerzaam, hip en sociaal
Samen een moestuin runnen is rustgevend, leerzaam én betaalbaar. Sterker nog, je maakt winst omdat de zaadjes en potgrond een te verwaarlozen kostenpost vormen en je eigen, onbespoten kweek vele malen beter smaakt dan hetgeen je in de supermarkten haalt. In elke tuin in Nederland is wel een paar vierkante meter beschikbaar voor deze nieuwe hobby. De interactie die je hier met je kind beleeft, is waardevol. En je bent nog uitermate hip bezig ook!
3. Dieren uitnodigen in je tuin
Zonder insecten geen leven op aarde. Egels eten slakken op. Zwaluwen verorberen weer hoornaars. Het is een ingewikkelde cyclus, maar dieren hebben stuk voor stuk hun belangrijke functie in het ecosysteem waarvan wij ook gebruik maken. Het aantrekkelijk maken van je tuin voor dieren sluit mooi aan bij het duurzame idee van de moestuin, ook op educatief vlak. Er zijn talloze boeken, tv-programma’s en blogs en vlogs die je verder helpen. Van egelhuis tot bijenhotel en van vijver tot uilenkast, straks is jouw tuin een heuse mini-dierentuin.
4. Mini-Champions League op het gezamenlijke grasveld
Veel nieuwbouwwijken kennen, naast de tuinen die mensen zelf bestieren, een gezamenlijk grasveld. Hier wordt soms één keer per jaar een buurt barbecue gehouden, maar er is meer mee mogelijk. Zet er twee SportsGoals van BERG neer – zoals genoemd in de tweede alinea – en hele groepen buurtkinderen komen samen om met elkaar een mini-Champions League af te werken. Dat doen ze idealiter zelf, maar je kunt hen ook een zetje geven door een toernooi te organiseren, inclusief de bekende hymne die je vanaf je telefoon over het veld laat schallen. Sporten leert kinderen behalve bewegen ook samenwerken, coachen, tactisch denken en vooruitkijken.