Amstelland – Wat doet u als de bloemenbezorger aan de deur zegt dat hij de bloemen wel even voor u in de vaas wil zetten? Laat u hem dan binnen? En welke vluchtroute neemt u als er brand is? Ooit over nagedacht? Dit zijn enkele van de vragen die voorbij komen in de digitale training ‘Veilig wonen’ voor ouderen, die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft ontwikkeld. Frannie Herder van het CCV: “We zien dat ouderen vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn van babbeltrucs en kwetsbaar bij brand. Door kleine dingen te veranderen kunnen zij hun veiligheid flink vergroten.” Aanleiding voor de e-learning was een oproep van de seniorenorganisatie Unie KBO. “Zij signaleerde dat ouderen achterlopen in hun kennis en gedrag als het gaat om veiligheid in de woning. En dat terwijl ouderen steeds langer thuis zelfstandig blijven wonen”, vertelt Herder. “Het CCV heeft daarom samen met het Verbond van Verzekeraars en de Unie KBO naar een praktische oplossing gezocht. Met de nieuwe training ‘Veilig wonen’ leren ouderen op een leuke, interactieve manier wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in huis te vergroten.”
Deur op slot
De digitale training bestaat uit vier onderdelen: babbeltrucs, woningovervallen, brand en inbraak. “Inbraak bijvoorbeeld, begint met een testje: wat doet u als u even een boodschap gaat doen? Trekt u de deur achter u dicht, of doet u hem ook op slot? En zegt u er iets van als een familielid, die een huissleutel van u heeft, een label met uw adres aan de sleutel hangt? Vervolgens krijgen deelnemers tips op maat.” Ander onderdeel is een afbeelding van een huis. “Je kunt klikken op zogeheten hotspots, bijvoorbeeld de ramen. Zodra je dat doet verschijnen preventietips. Bijvoorbeeld: laat geen spullen buiten staan waar inbrekers op kunnen klimmen om bij een bovenraam te komen.”
Voor iedereen
Senioren kunnen de training zelf, of samen met familie of een verzorger, thuis doorlopen op een computer of tablet. Ook de Veiligheidsvoorlichters van de Unie KBO maken gebruik van de digitale training tijdens hun bezoek bij ouderen thuis. “Dit zijn vrijwilligers van Unie KBO die bij kwetsbare ouderen langsgaan. Juist die groep willen we bereiken, want zij komen bijvoorbeeld niet naar een preventiebijeenkomst. Maar natuurlijk kunnen ook jongeren de training volgen. De training is vooral leuk om te doen. We maken mensen niet bang, maar brengen het positief en eenvoudig. Met daarbij de boodschap dat je zelf ontzettend veel kunt doen om het risico op een babbeltruc, inbraak, overval of brand te verkleinen, als je je er maar bewust van bent.” De training is voor iedereen gratis toegankelijk op www.woonveiliger.nl/elearning