Vooralsnog geen migrantenhotel aan Molenvlietweg

Aalsmeer – Twee migrantenhotels komen er vooralsnog in Green Park Aalsmeer. De locatie aan de Molenvliet is door een amendement van AB, CDA en PACT in de ijskast gezet. Eerst kijken hoe de twee logies aan de Legmeerdijk en Japanlaan zich ontwikkelen. Als na een jaar blijkt dat deze locaties goed functioneren, niet tot overlast leiden en er dan nog steeds een aantoonbare behoefte is aan een voorziening voor kortdurend verblijf alsnog realiseren. De VVD wilde de bewoners rond de Molenvliet niet in spanning houden, de fractie zei nee tegen deze locatie, vlak nabij bebouwing aan de Aalsmeerderweg. De fractie stelde in een amendement voor op de twee locaties aan de Legmeerdijk en de Japanlaan opvang te geven met maximaal 300 bedden per plek.  “De VVD kiest niet voor opschuiven en inwoners in spanning laten, maar voor zekerheid en duidelijk”, aldus fractievoorzitter Robert van Rijn. Het amendement met slechts zes ‘eigen’ stemmen voor werd uiteindelijk verworpen.

Het feit dat de logies aan de Molenvliet (te) dicht op bestaande bebouwing zou liggen, vond wethouder Gertjan van der Hoeven geen al te beste argumentatie. “De locatie aan de Japanlaan ligt dichter bij de bestaande bebouwing.” Toch stond het college positief tegenover het amendement van AB, CDA en PACT of zoals Van der Hoeven zei: “Niet negatief.” De gemeente heeft in 2014 een convenant ondertekend waarmee zij de verplichting aangat om huisvesting voor minimaal 600 arbeidsmigranten te realiseren in ‘grootschalige’ voorzieningen. Over grootschalig of kleinschalig werd een discussieboompje opgezet. Is 300 grootschalig, maar 250 niet?

Gekozen was door het college, verwoord in de Structuurvisie, voor drie migrantenhotels met elk maximaal 200 plekken. De VVD wilde deze aantallen opschroeven tot 300 bedden aan de Legmeerdijk en de Japanlaan, waardoor het mogelijk is om de locatie Molenvliet te schrappen. De aantallen verhogen wordt moeilijk, zo bleek uit hetzelfde amendement van AB, CDA en PACT. De initiatiefnemer van de locatie aan de Japanlaan heeft aangegeven maximaal 200 personen te willen huisvesten. De initiatiefnemer van de locatie nabij de Legmeerdijk heeft aangegeven de voorziening desgewenst wel op te willen schalen. In het amendement is ook te lezen dat een aantal (leegstaande) woningen aan de Legmeerdijk tussen de N201 en de Japanlaan geschikt gemaakt gaat worden voor ‘longstay’ voor arbeidsmigranten.

Logies zonder discriminatie

Al snel in de vergadering werd duidelijk dat een meerderheid van de fracties en het college zou gaan kiezen voor uitstel bij de Molenvliet. Heetste hangijzer daarna bleek de invulling. De fracties willen dat ook niet arbeidsmigranten de mogelijkheid moeten krijgen om tijdelijk in deze voorzieningen te kunnen wonen. “Bij deze voorzieningen wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor andere doelgroepen met de behoefte aan een kortstondig verblijf, zoals studenten en gescheiden ouders”, aldus ook opgenomen in het amendement van AB, CDA en PACT. Deze zelfde drie partijen dienden ter bekrachtiging van deze wens een motie in. “Een voorziening voor kortdurend verblijf, in hoofdzaak bedoeld voor arbeidsmigranten, is gebaat bij een gemengde samenstelling van bewoners. Dit leidt tot een beter beheersbare situatie.” Buiten de gezamenlijke motie, diende PACT ook nog een eigen amendement in om deze wens extra kracht bij te zetten. “Pact is van mening dat logies zonder discriminatie moet worden aangeboden. Integratie wordt het beste bereikt door hier in een zo vroeg mogelijk stadium aan te werken.”

Aandeelhouder

Aan deze ‘eis’ kan het college geen toezegging geven, zo liet wethouder Gertjan van der Hoeven weten. Het college kan, zeg maar, bemiddelen en als aandeelhouder in Green Park enige druk uitoefenen, maar het is uiteindelijk aan de betreffende ondernemer om de invulling te bepalen. Na een ruime twee uur behandelen werd besloten te stemmen over de wijzigingen of aanpassingen in de Structuurvisie. De VVD stemde als enige tegen en niet alleen vanwege het niet definitief schrappen van de locatie Molenvliet voor opvang van arbeidsmigranten, maar onder andere ook omdat de fractie het niet eens is met het beleid qua Schiphol parkeren.