Aalsmeer – Na de stroeve start in januari heeft een betere februarimaand de exportwaarde van bloemen en planten naar een plusje van 1% getrokken naar 941 miljoen. Dit maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken tot en met februari. Zowel bloemen als planten staan op die kleine voorsprong, terwijl de verschillen per afzetgebied fors blijven. Op totaalniveau ontwikkelt de markt voor bloemen en planten zich mede dankzij de anticiperende groot- en detailhandel positief. In de eerste maand van dit jaar incasseerden de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs een terugval van 6%.
De exportomzet stokte daarmee op 366 miljoen. Afgelopen februari werd de achterstand, dankzij een stijging bij zowel snijbloemen als potplanten van bijna 6%, omgezet in een toename van 1% tot 941 miljoen. De snijbloemenomzet staat daarmee op 635 miljoen en die van de pot- en tuinplanten op 306 miljoen. De VGB baseert dit op de door Floridata verzamelde statistieken bij aangesloten exporteurs. Hiervan wordt de top-10 maandelijks gepubliceerd.
Eerst stroef
Met de krimp in januari was de start dit jaar voor de exporterende bloemen- en plantenexporteurs aanvankelijk stroever dan vorig jaar. ”Na februari vorig jaar was er nog een daling van 3%, nu is er een snellere plus”, stelt de VGB vast. Directeur Louis Altena van Kurt Schrama schrijft dit mede toe aan een hogere inkoopwaarde van bloemen en planten. ”Als dit doortrekt kunnen we misschien wel uitkomen op een totale stijging van 5% voor dit jaar”, hoopt hij. De forse stijging van 6% werd geboekt ondanks een tegenvallende Valentijnsdag die dit jaar op zondag viel.
Grote verschillen
De stijging van de exportomzet in de top-10 afzetbestemmingen is met 11% tot 146 miljoen naar het Verenigd Koninkrijk het hoogst. De procentueel grootste daling komt voor rekening van Rusland met een min van 28% tot 36 miljoen. Tot en met februari werd in zes van de top-10 afzetbestemmingen door de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs een plus gerealiseerd. In Frankrijk (-5%), Rusland (-28%) en Oostenrijk (-15%) viel de omzetwaarde terug. Duitsland was vergelijkbaar met vorig jaar, maar nog steeds daalt de plantenwaarde vanuit Nederland bij de Oosterburen fors. ”En de vraag naar tulpen viel tegen”, constateert directeur Bob Pieksma van Hortiflower. ”In het voorjaar is dat een hele belangrijke gangmaker voor de bloemenafzet en die tegenvaller merkten we ook in Zwitserland.” Vorig jaar steeg de omzet op Zwitserland, de zevende afzetbestemming in de rangorde van de VGB, tot en met februari met 10%. Dat kwam toen mede doordat de koers van de Zwitserse frank was losgekoppeld van de euro en meer waard werd.
De VGB is brancheorganisatie voor de binnenlandse, exporterende en importerende groothandel in bloemen en planten. Haar leden vertegenwoordigen 3,5 miljard van de jaaromzet in die bedrijfstak.