Krachttrainen in een thuisgym

ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK

Wil je eigenlijk harder trekken aan je fitnessdoelen, maar heb je geen zin/tijd/energie om steeds naar de sportschool te gaan? Overweeg dan een thuisgym te bouwen! Je hebt er minder machines voor nodig dan je denkt en het past ook best in een kleine ruimte. We vertellen je hoe je een goede thuisgym kan samenstellen en welke apparaten je er het beste voor kunt kopen.

Krachttraining is het waard

Krachttraining is een leuke en uitdagende manier om aan je gezondheid en kracht te werken. Je versterkt natuurlijk je spieren, maar verbetert ook je botdichtheid, stofwisseling en conditie. Bovendien hebben regelmatige krachttrainers minder last van blessures en chronische pijn. Als de sportschool niet goed in je schema past, je geen abonnementskosten wilt betalen of het gewoon te ver weg is, kun je beter thuis trainen. Zo is het makkelijker om consistent te blijven.

Oefeningen voor alle spiergroepen

Om een effectief trainingsschema te bouwen, moet je er oefeningen voor alle belangrijke spiergroepen in opnemen. Bijvoorbeeld squats voor je benen, push-ups voor je borst en armen en planking voor je core. Beginners kopen meestal alleen dumbbells en een trainingsmatje en daar ben je aardig mee op weg, maar als je echt wil investeren in je thuisgym kunnen we een paar multifunctionele machines aanraden.

Onderlichaam

Een van de effectiefste apparaten voor beentraining is de legpress. Je kunt er je quads, hamstrings en bilspieren intensief mee trainen, zonder dat je mogelijk je rug overbelast zoals dat met vrije gewichten weleens gebeurt. Wist je dat je meer groeihormonen aanmaakt als je regelmatig beentraining doet? Goed voor je algehele spiergroei en vetverbranding dus. En het ziet er natuurlijk ook goed uit in de spiegel…

Bovenlichaam

Ook je bovenlichaam heeft een groot aantal spiergroepen die je met verschillende oefeningen verder ontwikkelt. Naast halters en barbells kun je een cable crossover kopen, dan krijg je de meeste mogelijkheden voor borst, schouders en armen. Het voordeel van een cable crossover is dat hij je spieren constant onder spanning houdt tijdens de hele beweging, wat neerkomt op meer spiergroei en kracht. Je kunt de weerstand en bewegingsrichting makkelijk aanpassen.

Bouw je eigen thuisgym

Regel bij de inrichting van je fitnessruimte een set verstelbare dumbbells, een trainingsbankje en een pull-up bar. Wil je alle spiergroepen aanspreken, dan is het slim om te investeren in één of twee grotere machines als een legpress of een cable crossover. We raden aan dat je ook een foamroller koopt (om je spieren te ontspannen) en een weerstandsband voor extra variatie in je work-outs. Kies bij elke aanschaf voor vertrouwde merken met duurzame, veilige apparaten die meerdere oefeningen mogelijk maken om de meeste waarde voor je geld te krijgen.

Veiligheid en techniek

Neem echt de tijd om de juiste uitvoering van elke oefening te leren, begin met lichte gewichten en bouw ze geleidelijk op. Zorg ook dat je voldoende ruimte rondom je apparatuur hebt en houd je ruimte schoon en netjes om ongelukken te voorkomen. Als je de basis niet meteen goed onder de knie krijgt, kun je een paar sessies met een personal trainer boeken.

Met de juiste apparaten, kennis en een stukje motivatie en discipline kun je thuis echt net zo effectief trainen als in een sportschool. Het belangrijkste is dat je regelmatig traint en plezier houdt in je fitnesstraject. Veel plezier met je fitnessdoelen, je kunt het!