PARTNERBIJDRAGE
Heb je meerdere leningen lopen bij verschillende kredietverstrekkers? Dan heb je wellicht soms het gevoel het overzicht te verliezen. Er wordt van alle kanten aan je getrokken, maar je hebt eigenlijk geen idee meer in hoeverre je de leningen al hebt afgelost en hoeveel premie er nog in totaal betaald moet worden. Het kan makkelijker zijn om je leningen bij één kredietverstrekker onder te brengen. Een lening oversluiten brengt echter ook heel wat regelwerk met zich mee. Hier zitten meer haken en ogen aan dan je nu misschien denkt. Hier lees je waar je op moet letten bij het oversluiten van een lening, zodat je zelf kunt bepalen of dat op dit moment de juiste overweging is.
1. Check de huidige voorwaarden
Rentepercentages fluctueren met de jaren. Ook de regelgeving met betrekking tot geld lenen wordt elk jaar aangepast. Soms gaat het om slechts kleine aanpassingen, andere keren worden er grootschalige veranderingen doorgevoerd. Dit kan allemaal effect hebben op de rente die moet worden betaald. De rente van vijf jaar geleden zal vandaag de dag alweer totaal anders zijn. Hetzelfde geldt voor de algemene voorwaarden van de lening. Daarom is het belangrijk om nu alvast alle polissen van de lopende leningen bij elkaar te zoeken. Tegen welke voorwaarden en rente leen je nu? En hoe is dat op dit moment? Als de voorwaarden sterk uit elkaar liggen en je duidelijk beter af bent met de huidige regelgeving, dan kan het erg interessant worden om de lening(en) over te sluiten.
2. Strengere regels
Houd er rekening mee dat door de huidige inflatie ook de regels aangescherpt zijn. Dit om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. We weten immers niet hoe de inflatie verder gaat rollen het komende (na)jaar. Voorlopig zit een flinke salarisverhoging er ook nog niet in. Dit zal in veel kleinere stappen gaan dan dat de inflatie nu groeit. We zijn gemiddeld tien procent meer gaan betalen. Niet iedereen beschikt over die financiële ruimte. Bovendien neemt het ook ruimte weg van andere mogelijke kosten. Zoals een lening. Als je al een lening hebt lopen, zal je verder weinig merken van die nieuwe regelgeving. Echter, bij het oversluiten van een lening zal de kredietverstrekker hier wel rekening mee moeten houden. Dit kan betekenen dat je minder geld kan lenen dan voorheen. Goed om dit van tevoren uit te zoeken.
3. Controleer de oversluitkosten
Als je geld leent, teken je een contract. Hier staat in hoe lang je er over doet om de lening af te lossen en hoeveel rente er uiteindelijk betaald zal worden. Als je besluit om de lening eerder af te lossen, kan dit gezien worden als contractbreuk. De kredietverstrekker staat dan volledig in zijn recht om een boete op te leggen. Controleer hoe hoog deze oversluitkosten zullen zijn. Als de kosten hoger liggen dan het financiële voordeel, maakt dit het natuurlijk een stuk minder interessant om over te stappen naar een andere kredietverstrekker.