Regio – Volgens onderzoek kwamen vorig jaar meer dan 20.000 fietsers in het donker op de spoedeisende hulp terecht.
Dat komt neer op een schokkend aantal van 57 fietsers per dag. Het onderbelichte probleem? Je bent onzichtbaar van de zijkant. 71 procent van de fietsongelukken gebeurt zijwaarts (SWOV), een plek waar traditionele fietsverlichting tekortschiet. Wit licht voor en rood achter is simpelweg niet genoeg.
Dit inspireerde Luci (26), studente industrieel ontwerpen aan de TU Delft, om Ziemi te ontwikkelen: aanvullende fietsverlichting die bewegende benen verlicht waardoor je zichtbaar bent vanaf de gevaarlijke zijkant.
Ziemi zorgt ervoor, dat fietsers niet alleen zichtbaar zijn van de zijkant, maar ook herkenbaar als mens. Het product verlicht jouw Biomotion, oftewel jouw menselijke beweging. Onze hersenen herkennen sneller een mens wanneer je bewegende benen ziet. Dat geeft direct het waarschuwingssignaal: let op, daar fietst iemand.
Luci: “Een reactie die me is bijgebleven, is van een moeder die haar twee zoontjes voor het eerst alleen naar school liet fietsen. Ze vertelde dat Ziemi haar een gerustgesteld gevoel geeft en legde uit: normaal gesproken breng ik ze met de auto, maar nu durf ik ze los te laten, omdat ik weet dat andere weggebruikers hen veel beter zien.”
Meer informatie: www.ziemi.nl
Ziemi verlicht jouw Biomotion, oftewel jouw menselijke beweging. Dus beter zichtbaar in het donker. Foto: Ziemi.