Aalsmeer – Op drie locaties in de gemeente vonden Nationale Herdenkingsbijeenkomsten plaats op woensdagavond 4 mei. Zowel bij de Propeller in Kudelstaart, de Hell’s Fury in Oosteinde en op het Raadhuisplein kwamen veel mensen, van alle leeftijden, om de gevallenen in oorlogen te eren en te herdenken. Bij alle locaties waren op uitnodiging van de gemeente veteranen aanwezig. Rond de gedenksteen in het gemeentehuis vond een mooie en respectvolle plechtigheid plaats. Burgemeester Jeroen Nobel vroeg in zijn speech de oorlog als waarschuwing in herinnering te houden. Hij wees op de vrije samenleving, die respect vereist en luisteren naar elkaar. “Juist nu de vrijheid op de proef wordt gesteld, moet we deze stevig omarmen.”
Voor de twee minuten stilte voor alle slachtoffers werden gedichten voorgelezen door leerlingen van de Jozefschool, onder andere het mooie gedicht van Maik en Finn:
Hitler is stom, maar dat wisten we al. Overal in Europa hoor je geknal. Kogels in de ruiten, bloed op straat. Het is oorlog, die nergens over gaat. Waarom kunnen we niet vredig leven? Zoals in Sesamstraat. Daar is alles heel erg goed. Niemand die zo iets doms doet. In de oorlog loopt iedereen met geweren. En ze zullen het nooit leren. Iedereen om je heen wordt neergeschoten. Waarom wordt er niet gestrooid met pepernoten? Waarom moet het nou weer oorlog zijn? Dat is toch helemaal niet fijn. Waarom is er zo veel haat? Waarom wordt het niet gewoon uitgepraat? Iedereen zal soldaten blijven droppen. Waarom kan de oorlog nou niet stoppen?
De muziek voor en na de herdenking werd verzorgd door Aalsmeers Harmonie onder leiding van Maron Teerds. Kransen zijn gelegd door burgemeester Nobel en raadslid Martijn, door de OVAK namens de oudere inwoners en door leden van de stichting 4 en 5 mei. Door kinderburgemeester Vince Boom, leerlingen van de Jozefschool en kinderen van scouting Wiol & Willem Barendsz zijn witte anjers gestoken in de V van Vrede en Vrijheid. Tot slot werden familieleden van gesneuvelden de gelegenheid gegeven bloemen te leggen bij het monument met hierop de namen van Aalsmeerders die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.