VCA

Zo slaag je in 1 keer voor je VCA

PARTNERBIJDRAGE

Veiligheid op de werkvloer is natuurlijk erg belangrijk, zeker als je in sectoren zoals de bouw werkt. Daarom is VCA in het leven geroepen. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers” en zoals de naam al zegt, is deze certificering bedoeld om de veiligheid in risicovolle sectoren te vergroten. Dit geldt trouwens niet alleen voor aannemers, maar ook voor werknemers in onder andere de petrochemie, elektrotechniek, procesindustrie en transport. Lees hier meer over je VCA halen, zodat jij je eigen steentje kunt bijdragen aan een veilige werkomgeving!

Verschil in VCA uitgelegd

Er zijn verschillende varianten op de VCA, namelijk de VCA Basis en VCA VOL. VCA Basis is bedoeld voor operationele medewerkers die direct op risicovolle locaties werken. VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is gericht op leidinggevenden en managers die een verantwoordelijk dragen over de veiligheid van het team. De VCA VOL cursus gaat dieper in op risicobeheer, veiligheidsprocedures en het aansturen van medewerkers. Het hangt dus af van jouw functie welke VCA het meest geschikt is.

Cursus VCA doen vergroot je kans van slagen

Wil jij dus je VCA halen, maar wil je het wel meteen goed doen? Dan is een VCA cursus volgen een goed idee. Een VCA cursus combineert thuisstudie met een intensieve cursusdag op locatie. Ter voorbereiding doe je eerst een e-learning thuis. Deze online module zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en de theoretische kennis alvast onder de knie hebt. Vervolgens neem je deel aan een volledige cursusdag, die op verschillende locaties door heel Nederland wordt aangeboden en het hele jaar door beschikbaar is. Tijdens deze dag worden de belangrijkste veiligheidsaspecten besproken en praktisch toegepast. De cursusdag wordt afgesloten met een examen, waarin je kennis wordt getoetst.

Het examen, hoe ziet dat eruit?

Het VCA examen bestaat uit meerkeuzevragen. Voor het VCA Basis examen krijg je 60 minuten om 40 vragen te beantwoorden. Het VCA VOL examen omvat 70 vragen en duurt 75 minuten. Om te slagen moet je een minimumscore behalen. Dit komt erop neer dat je 65% van de vragen goed moet hebben. Ben je zenuwachtig? Dat is absoluut niet nodig, want het is niet voor niets dat het examen direct na de cursus en op dezelfde dag wordt afgenomen. Alle lesstof zit dan nog vers in het geheugen. Daarnaast wordt er tijdens de cursusdag ook aandacht besteed aan de manier waarop vragen worden gesteld en krijg je een aantal oefenvragen. Zo ben je optimaal voorbereid en kan het bijna niet anders dan dat je je VCA in één keer haalt!